Skip to content

Misijski dan- Posjet sestre Josipe BSI, misionarke iz Kameruna

Povodom misijskog dana, 26. listopada 2023. godine posjetila nas je s. M. Josipa, Karmelićanka BSI koja nam je pokazala film i pričala o svom životu i životu djece u Africi.

S. M. Josipa je nekoliko godina radila u dječjem vrtiću u Nigeriji i Kamerunu sa hrvatskim i afričkim sestrama. Kazala je kako djeca ondje uče engleski i francuski i u vrtiću nose uniforme kako bi ih lakše mogli prepoznati u slučaju da se izgube. U školu ih dovode starija braća i sestre jer je put do škole dug, a roditelji moraju raditi.

Žive u malim kućicama izgrađenima od blata i šiba, bez prozora. Hrane imaju vrlo malo, toliko da neka djeca mogu jesti svaki drugi ili treći dan ili samo jedan obrok u danu. Također, oskudijevaju i sa vodom, stoga su naučeni svaku kap vode cijeniti i gledati kao dragocjenost.

Igračke si djeca izrađuju sama od raznih plodova koji ondje rastu, od kartona koji oblikuju i bojaju, od ostataka drveta, ili sa čepovima od boca slažu slike. Djeca su mogla vidjeti i prikaz kako se djeca zabavljaju, skaču u vrećama, nose ispuhana jaja na žlici…

Neke igračke dobiju iz donacija i jako ih čuvaju.

Za kraj im je sestra Josipa pokazala razne instrumente i predmete koje su djeca ondje izradila i ukrasila.

Svako dijete iz našega vrtića za uspomenu je dobilo križić izrađen od kore ploda kokosa.

 

Andreja Pribanić, odgojiteljica