Hodočašće u Međugorje na početku pedagoške godine

Dan ranije djelatnici Dječjeg vrtića Sunčev sjaj – Nazaret (podružnica Zagreb) krenuli su put Slavonije, prema Đakovu, kako bi zajedno sa djelatnicima DV Sunčev sjaj Nazaret u Đakovu, 03. rujna 2022. u ranim jutarnjim satima pošli na hodočašće u Međugorje.

Dolaskom u Međugorje, nakon kratkog odmora, uputili smo se na Podbrdo, pri čemu smo u molitvi krunice razmatrali Radosna otajstva Marijina života. Dolaskom na samo mjesto ukazanja, u potpunom miru i tišini, uputili smo Marijinu zagovoru sve svoje nakane i molitve. Nakon silaska sa Podbrda uslijedilo je slavlje Euharistije, a zatim klanjanje pred Presvetim na otvorenom. Iscrpljeni, ali radosni pošli smo u kratku šetnju, a zatim na počinak.

Sljedećeg dana, 04. rujna, rano ujutro krenuli smo na Križevac, putem moleći, svaka djelatnica jednu postaju Križnoga puta. Na povratku, uslijedilo je središnje slavlje nedjeljne sv. Mise, također na otvorenom. Dolaskom u smještaj, nakon ručka, krenuli smo prema kući. Usput smo stali kod sestara Milosrdnica u Mostar, te kod braće franjevaca u crkvu sv. Petra i Pavla. Ondje nas je dočekao fra Ante Marić koji nas je proveo kroz samostanski vrt a zatim poveo u bogatstvo franjevačke knjižnice koja sadržava preko nekoliko desetaka tisuća naslova i koja je trenutno u renoviranju. Pater nam je  vrlo živopisno i pomno prikazao i  ispričao povijesti franjevaca u Hercegovini, te proveo kroz prekrasnu crkvu koja, u današnjem obliku, datira još iz 19.st. Za kraj putovanja smo prošetali Mostarom, starim gradom, te pošli do Starog Mosta. Duhovno i kulturno obogaćeni, u poslijepodnevnim satima vratili smo se za Hrvatsku, te se uputili svojim domovima.

s. Kristina Lovreković, odgojiteljica