Skip to content

Dan osoba sa sindromom Down

Obilježavanjem u našem Vrtiću svjetskog dana osoba s Down sindromom, željeli smo postići bolje poznavanje i razumijevanje osoba sa sindromom Down te potaknuti na veće poštivanje njihovih prava.

Osobe sa sindromom Down su tople, dobrodušne, vedre, vesele, kreativne. Neki ih nazivaju anđelima ljubavi.  Podržali smo ih i simbolično noseći šarene čarape čak dva dana. U utorak 22.3. u posjet su nam došli gospodin Matej i Dominik. Matej je otac jednoga od dječaka iz vrtića koji radi u zajednici „Arka“. Sa sobom je poveo i Dominika, svog prijatelja od 23 godine sa sindromom Down. Njih dvojica poznaju se nekoliko godina upravo iz navedene zajednice.

Zajednica  „Arka“ uključuje osobe s i bez posebnih potreba. Zajednički i kreativno rade i organiziraju ili sudjeluju u edukacijama. Tijekom druženja Dominik i Matej su nam ispričali o svome prijateljstvu te svjedočili o ljubavi Božjoj. Također su nam pokazali mnoštvo Dominikovih umjetničkih radova: kasice prasice, vijence, krunice, slike, ogrlice… Neke od tih radova smo dobili od njih na dar, kao i slikovnicu iz serije „Priče o Vedranu“ koja se bavi upravo problematikom uključenja ljudi s Down sindromom u zajednicu življenja s drugima. Druženja je završeno pjesmom i spontanom molitvom.

odgojiteljica Monika Marjanović