Povodom svjetskog dana zdravlja skupinu Pčelice posjetilo je dvoje roditelja liječnika. Dr. Zrinka Žagar, liječnica obiteljske medicine, razveselila nas je svojim dolaskom. Pričala nam je o ljudskom tijelu, pitala nas je koje dijelove tijela poznajemo i znamo li njihove nazive. Nacrtali smo joj ljudsko tijelo s unutarnjim organima te ih imenovali. Razgovarali smo čemu služe organi, bez kojih se ne može a koji su najvažniji. Hrabri su se odmah javljali na pregled očiju, grla i uha. Izmjerili smo puls i poslušali kako nam kuca srce. Liječnica nas je nagradila drvenim špatulama i špricama koje nam je ostavila za igru i stvaralastvo.

Nekog drugog dana, dr. med. dent. Ivan Bedek – liječnik stomatolog nas je posjetio i odmah na vratima nam priopćio da ima punu torbu iznenađenja. Kako je većina djece iz skupine bila na pregledu kod njega u ordinaciji, spremno su se javljali na dane zadatke i upite stomatologa. Nakon kratkog pozdrava, ispitivao nas je o pranju i higijeni usne šupljine. Pokazali smo umijeće baratanja četkicom, ali smo mu i objasnili da znamo da se zubaru ne ide samo ako zub boli, već i preventivno. Neki su mu se pohvalili i svojim trajnim zubićima.

Tata Ivan nam je donio gipsane odljeve zuba na kojima smo plastelinom oblikovali plombe, ali i karijes. Sondama (pravim pravcatim!) smo dobili u zadatak popraviti pokvarene zube. Naučio nas je polimerizacijskim svjetlom učvrstiti plombu, što nam se posebno svidjelo. Svatko je dobio gipsani zub koji je morao urediti.
Vrlo hrabro smo stali i pred kameru kojom nam je snimio unutrašnjost usta. Zubar nam je pokazivao snimke na prijenosnom računalu, a djeca su pogađala čiji su zubići.

Svi smo imali mogućnost isprobati raznolike instrumente i aparate roditelja liječnika i ovim im se putem od srca zahvaljujemo na raspoloživosti i suradnji!

Maja Hatala Bengez, odgojiteljica

 

Odgovori

error: